Slim tuinenbeleid zaaien

tuinen2.png

Met veel trots mogen we meedelen dat Voorland door het Departement Omgeving geselecteerd werd om een studie uit te voeren naar beleidstactieken voor het inzetten van private tuinen in groenblauwe netwerken. Nog trotser zijn we dat we daarbij kunnen samenwerken met Valerie Dewaelheyns, tuinenexpert bij uitstek en een rasechte pionier van de garden governance in Vlaanderen.

Valerie deed onlangs een stukje van haar expertise uit de doeken in de weekendeditie van de Standaard. In het artikel lazen we dat zowat één tiende van de Vlaamse oppervlakte uit private tuinen bestaat. Als we daar kasteelparken, school- en ziekenhuistuinen en “bedrijfstuinen” bijtellen, komen we op bijna één vijfde uit. Die tuinen dienen als sierstukjes, voetbal- of croquetveldjes, om in te barbecueën met verre nonkels of te kamperen met de kinderen. Sommige vormen een slaap- of bevoorradingsplaats voor bijen, salamanders of egels, vangen water op, koelen de steden af op hete zomerdagen. Nog andere zijn verhard, en dienen eigenlijk vooral als parkeerplaats. Daar lopen de egels liever met een grote boog omheen.

‘Strategiën voor een slim, wervend gebruik van instrumenten waardoor tuiniers, buren en wijken in actie schieten om hun groene leefomgeving te verbeteren’

Tuinen zijn heel lang heilige huisjes geweest, het meest private privé-domein, waar het beleid liever zo weinig mogelijk aan raakt. Tegelijk valt het potentieel van al die tuinen als (delen van) ecosystemen hoe langer hoe moeilijker te negeren. We zijn dan ook heel blij dat we de kans krijgen om die heilige huisjes eindelijk in vraag te stellen. Samen met Valerie gaan we op zoek naar de juiste balans tussen wortel en stok, tussen individueel en collectief paradijs, en planten we de zaadjes voor een Vlaams tuinenbeleid.

Vorige
Vorige

RE-MOVE: die weg kan weg

Volgende
Volgende

Genieten van open ruimte