Bouwcode als klimaattool

bouwcode2.jpg

Marjolijn presenteerde onlangs een webinar rond het thema “Stedenbouwkundige verordening als klimaattool” voor de Provincie Vlaams-Brabant, de Bond Beter Leefmilieu en de VRP. De verordening, zegt u? Als klimaattool?  

De stedenbouwkundige verordening vinden we (nog) niet vaak terug op top-10-lijstjes van meest sexy instrumenten. Logisch, misschien: voor het grootste deel van haar intussen bijna honderdjarige bestaan kon je er vooral zeer gedetailleerde, vaak technische, meestal droge voorschriften in lezen. In welke kleur je je brievenbus mag schilderen, dat soort dingen.

‘De verordening groeit op die manier uit tot een beleidsdocument en klimaattool’

Een verordening kan veel meer zijn dan dat. De laatste jaren gaven een aantal gemeenten ons al de kans om hun verordening(en) af te stoffen, te renoveren en uit te bouwen tot aantrekkelijke Bouwcodes: Mortsel (2015-2018), Sint-Niklaas (2019-nu), Ieper (2019-nu), Oostrozebeke (2019-nu). Voor Ieper en Oostrozebeke wordt de Bouwcode ook gekoppeld aan de opmaak van een (of meerdere) RUP’s. Naar onderwerp blijven de mogelijkheden van de verordening verrassen: woonkwaliteit, parkeer-, handels- en zelfs klimaatbeleid, ... De Bouwcode heeft de potentie om een echt beleidsinstrument te worden.

Ook nu hebben we het gevoel dat het onderste nog niet uit de kan is. Terwijl we in webinars, publicaties en onderzoeksopdrachten verder blijven werken aan theorievorming, zijn we dan ook steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen om de mogelijkheden van de Bouwcode verder te verkennen in de praktijk, en zo onze expertise te delen en uit te breiden. Heeft jouw gemeente of provincie interesse in (klimaat)verordeningen, of ideeën die je graag in een verordening vertaald zou zien? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Vorige
Vorige

Voorland breidt uit