Bouwshift vs. verkavelingen

bouwshift1.png

Marjolijn mocht dit jaar de Werelddag van de Stedenbouw openen met een webinar over de opdracht voor de gemeenten in het bouwshiftverhaal. De doelstellingen van het BRV kennen we intussen allemaal, maar ze om te zetten naar de praktijk blijft een uitdaging voor zowel het Gewest, de lokale besturen, de burger als voor ontwerpbureaus. Hoe begin je aan die transitie?

Het gaat hier, in de eerste plaats, om een mentaliteitsshift. De bouwshift wordt maar al te vaak gekaderd als een verliesverhaal: we zullen niet meer kunnen bouwen op bepaalde plaatsen, we verliezen rechten, ruimte wordt schaars … In de webinar kaarten we het belang van een positief verhaal aan: met de bouwshift beschermen we de open ruimte, maar ook de levendigheid in onze dorpen en steden. Ruimteschaarste kan juist een troef zijn, omdat ze ons leert om op een creatieve manier om te springen met de bebouwde ruimte, en ons de waarde van de onbebouwde doet inzien.

Om die mentaliteitsshift een handje te helpen, hoeven we niet te wachten op juridische spitstechnologie die alle vraagstukken wegtovert. Met een positief verhaal, een bouwshiftvisie, en het besef van de urgentie daarvan staan we al enorm ver, en daarvoor hebben we vandaag al alle middelen in handen. Sterker, Voorland begeleidt gemeenten dagelijks bij het vertalen van de BRV-doelstellingen naar beleids- en planningsinstrumenten. Kernversterking in Ieper en Oostrozebeke, onderzoek naar verdichtingsstrategieën voor goed gelegen verkavelingswijken, en veel meer: je vindt alles op onze projectenpagina.

En onze ideeën over de bouwshift, die blijven we delen met de wereld. Via deze pagina blijf je op de hoogte van al onze webinars, publicaties, …

bouwshift2.jpg
Vorige
Vorige

Genieten van open ruimte

Volgende
Volgende

Voorland breidt uit