Plandag 2015

Voor de plandag 2015 met als thema 'Ruimte maken' dienden Marjolijn en Hannes Couvreur (Superbly Human) de paper 'De stadsincubator: samen stad maken. Prototype van een participatief stadsvernieuwingsinstrument' in. 

 

Inleiding: In de zomer van 2014 vroeg de stad Gent aan Hannes (Couvreur – Superbly Human, coaching, training, procesbegeleiding) om een voorstel in te dienen voor de conceptsubsidie Dampoort Sint-Amandsberg. De opdracht was om een kader te ontwikkelen voor de stadsvernieuwing van deze wijk. Hannes zocht versterking voor deze opdracht bij Bert (Pieters – DIFT, experience, creative and branding agency), Adriaan (Debruyne – Saflot, innovation and design agency) en Marjolijn (Claeys – Voorland, bureau voor ruimtelijke planning). We hadden een paar heel leuke en inspirerende brainstormsessies en vonden elkaar in de overtuiging dat het niet enkel aan ons en de stad was om een kader te ontwikkelen voor de vernieuwing van deze wijk. De bewoners, gebruikers en ondernemers van deze wijk zijn dagelijks in de weer met het maken van dit stadsdeel. Zij zijn de échte continue vernieuwers. Wij wilden Dampoort-Sint-Amandsberg daarom niet vòòr hen, maar wel samen mèt hen vernieuwen. Dat was kort samengevat ook het basisidee achter ons voorstel van de stadsincubator. Wij zijn ervan overtuigd dat de stadsincubator een werkinstrument kan zijn om met verschillende ‘ruimtemakers’ samen tot stadsontwikkeling te komen en stellen dit idee graag voor. Wij geloven in dit project en hopen we de stadsincubator ergens in Vlaanderen te kunnen opzetten, testen en verbeteren.